Opas aurinkolämmittimen hankkimista pohtivalle.

  Mökin kuivatusta ja ilmanvaihtoa pohtiva joutuu helposti hämilleen tutkiessaan eri vaihtoehtoja asian hoitamiseksi. Markkinoilla on tarjolla saman näköisiä laitteita, joita tarjotaan muun muassa nimellä aurinkoilmalämmitin, aurinkokuivain, aurinkopaneelilämpöpuhallin, aurinkoilmakeräin, aurinkopuhallin. Niiden eroista on vaikea saada selvää, kun ominaisuuksista kun ei yleensä kerrota juuri mitään. Tässä joitakin asioita, joihin kiinnittää huomiota.

  Aurinkolämmittimen keräimen koolla on merkitystä tavoiteltavaa lämmitystehoa ajatellen. Suuremmalla keräinpinta-alalla saadaan talteen enemmän auringon energiaa. Suuri koko ei kuitenkaan auta, jos lämmittimen rakenne muutoin on puutteellinen. On t├Ąrkeää, että laitteen etupinnan, kehyksen ja taustan materiaalit ovat oikeat, ett├Ą keräimen lämpöeristys on kunnollinen ja että ilman kierto on järjestetty tehokkaasti.

  Rakenteissa käytetyillä materiaaleilla on erilainen kyky johtaa ja hukata lämp├Âä. Etulevy on suuren kokonsa takia merkittävä lämmmön hävittäjä. Lasinen etulevy hukkaa huomattavasti lämpöä verrattuna kennolevyyn, joka lisäksi on iskunkestävyydeltään aivan eri luokkaa. Alumiininen kehys päästää lämpöä hukkaan enemmän kuin teräskehys. Peltinen taustalevy hukkaa enemmän kuin muottivanerinen. Mustat pinnat keräävät enemmän lämpöä kuin vaaleammat.

  Erittäin tärkeä laitteen tehoon vaikuttava tekijä on lämmöneristys. Huonosti lämpöeristetystä lämmittimestä energia karkaa ennen kuin se saadaan viedyksi lämmitettävään tilaan. Monesti kehys tai taustalevy ovat kokonaan eristämättä.

  Puutteellisesti toteutettu ilman kierto laskee talteen saatavan energian määrän huomattavasti. Tässä suhteessa markkinoilla olevissa laitteissa on merkittäviä eroja. Monissa tuotteissa keräimeen tullut ilma siirtyy suoraan puhaltimelle ilman, ett├Ą lämmön siirtoa ehtii kunnolla tapahtua. Kokonaan oma lukunsa ovat laitteet, joissa ei ole omaa keräintä lainkaan, ainoastaan kanava ja tuuletin. Ne eivät ole varsinaisia lämmittimiä, vaikka niitä sellaisina markkinoidaan.

  On my├Âs t├Ąrkeää, että sisään puhallettava ilma pysyy puhtaana. Aurinkoilmalämmittimien on tarkoitus pysyä huoltamattominakin käyttökunnossa vuosikausia. Näin ei ole, jos laitteeseen päästetään ilmaa suodattamattomana. Markkinoilla on paljon tuotteita, joissa ei ole suodatinta lainkaan. Joissakin suodatin on vasta laitteen jälkeen, ilman poistoputken yhteydessä. Kokonaan ilman suodatinta oleva laite päästää sisätiloihin niin hyönteiset kuin muutkin ulkoilman epäpuhtaudet. Jälkisuodatetun laitteen sisus likaantuu aikaa myöten ja likaa on hankala sieltä poistaa.

  Ilman siirtoon käytetään tuuletinta, jonka ominaisuudet vaikuttavat lämmittimen ominaisuuksiin olennaisesti. Tuulettimen laakeroinnin on syytä olla pitkäaikaista ulkokäyttöä kest├Ąv├Ą. Tuulettimen oikea mitoituskin on tärkeää. Pienikokoinen tuuletin ei tuota yhtä suurta ilmamäärää kuin suurempi ja se on myös äänekkäämpi. My├Âs sen käyttöikä on helposti pienempi.

  Erilaisten lisälaitteiden tarpeellisuus lämmittimen yhteydessä askarruttaa monia, esimerkkeinä sisäänpuhallusputkeen asennettava venttiili ja huonetermostaatti. Koska tuuletin 12 voltin jännitteellä ei ole mahdottoman tehokas on edullista, jos sisään puhallettava ilma saa virrata vapaasti. Jos ulkonäkösyistä on putkeen asennettava jotakin on syytä valita venttiili tai ritilä, joka mahdollisimman vähän vastustaa ilman virtausta. Huonetermostaatilla on käytännössä todettu olevan varsin vähän käyttöä. Lämmittimet tuottavat ainoastaan kesähelteillä niin paljon lämpöä, ettei sitä kannata ottaa kaikkea talteen. Kesäajaksi voi laitteen helposti kokonaan sammuttaa käyttökytkimellä.

  Lämmittimen sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon, ett├Ą lämmin ilma pyrkii nousemaan ylöspäin. Näin ollen kannattaa ilma tuoda sisään mahdollisimman alhaalta. Sen vuoksi asennus varsin alas seinään on suositeltavaa, kunhan huolehditaan siitä, ettei laite talvella pääse peittymään lumeen. Katolle lämmittimen voi myös asentaa, mutta ylhäältä tuotu lämmin ilma ei kierr├Ą yhtä tehokkaasti kuin alhaalta tuotu. Kattoasennuksessa on huolehdittava erityisen tarkoin lumen kerääntymisen estämisestä, putken lämpöeristyksestä ja läpiviennin tiiveydestä.